Το σωληνωτό ταχυδρομείο είναι ένα σύστημα για τη διακίνηση εγγράφων και αντικειμένων εντός κτιρίου από όροφο σε όροφο ή και μεταξύ κτηρίων. Αποτελείται από σταθμούς και ένα δίκτυο σωληνώσεων μέσω των οποίων διακινούνται με αέρα γρήγορα (6m/sec) και με ασφάλεια ειδικές βολίδες (κάψουλες μεταφορείς) οι οποίες μεταφέρουν αντικείμενα (π.χ. χρήματα, έγγραφα, δείγματα εργαστηρίων), εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και χρήμα.
Τα συστήματα μπορούν να μεταφέρουν από μερικά γραμμάρια μέχρι 15 κιλά περίπου.
Δεν υπάρχει περιορισμός στην απόσταση, τα συστήματα Σωληνωτού Ταχυδρομείου μπορούν να ταξιδεύουν πολύ μακριά. Απλώς σε κάθε χιλιόμετρο χρειάζεται ανατροφοδότηση του αέρα.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που καθορίζουν το κόστος ενός συστήματος. Αυτά έχουν να κάνουν με το μέγεθος, το μήκος, το πόσα σημεία θέλουμε να ενώσουμε, τις λειτουργίες που θέλουμε να έχει, το βάρος που θέλουμε να μεταφέρουμε κ.λπ.
Μπορείς να κατεβάσεις τον Δωρεάν Οδηγό για το πώς να σχεδιάσεις σωστά ένα Σωληνωτό Ταχυδρομείο και να καλέσεις κάποιον για δωρεάν μελέτη στον χώρο σου.

Μπορείς να φτιάξεις δίκτυα με όσους σταθμούς θέλεις, δεν υπάρχει περιορισμός. Τα Σωληνωτά Ταχυδρομεία ξεκινάνε από 2 σημεία και φτάνουν σε απεριόριστο αριθμό σημείων.

Με ένα Σωληνωτό Ταχυδρομείο μπορείς να μεταφέρεις οτιδήποτε, αρκεί να χωράει μέσα στα μεγέθη των βολίδων που υπάρχουν. Ακόμα και ευαίσθητα αντικείμενα, όπως το αίμα, το πλάσμα, φάρμακα και γυαλιά μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια.
Επίσης, υγρά ή στερεά δείγματα, όπως λάδι, σιτάρι, χάλυβας κ.λπ. μεταφέρονται με ένα Σωληνωτό Ταχυδρομείο σε πολλά χημεία καθημερινά με μεγάλες ταχύτητες.
Ακόμα, τα χρήματα μεταφέρονται απευθείας σε χρηματοκιβώτια για ασφάλεια, όπως και έγγραφα όλων των τύπων. Όλα αυτά είναι μερικά από τα συνηθισμένα πράγματα που μεταφέρουν τα Σωληνωτά Ταχυδρομεία.

Οπουδήποτε υπάρχει συχνή μεταφορά αντικειμένων ή ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια, τα σωληνωτά ταχυδρομεία μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα.
Μερικές συνηθισμένες εφαρμογές είναι σε: Νοσοκομεία, Supermarket, Αποθήκες, Βιομηχανίες, Γραφεία, Τράπεζες, Βενζινάδικα, Καταστήματα, Κινηματογράφοι, Συνεργεία Αυτοκίνητων, Φαρμακεία, Βιοτεχνίες κ.λπ.